پایگاه ادبی شاعران رباط کریم
پایگاه ادبی شاعران رباط کریم
کتاب ارژنگ
«ارژنگ» (به ایرانی میانه: Ardahang) عنوان یکی از کتابهای غیرمذهبی مانی است. این اثر، دفتری از نقاشیها و پیکرنگاریهای رنگی برای ارائهی شرحی مصور از جنبههای بسیار مهم آموزههای ثنوی (dualistic) مانوی بود. ارژنگ احتمالاً ذیل و ضمیمهای - اما یقیناً جداگانه - را بر کتاب «انجیل زنده/ انجیل بزرگ»، یکی از آثار مذهبی مانوی، تشکیل میداد.
از این اثر همراه با دیگر کتابهای نوشتهی مانی، در متون پارتی یاد شده است. ارژنگ در نوشتههای قبطی مانوی، Eikon خوانده شده و از تصویر (eikon) مانی که در جشن بما (Bema) بر تختی پیشاروی جماعت مؤمنان قرار داده میشد، مشخص و متمایز گردیده است.
به این کتاب، همچنین با عنوان دربردارندهی تصاویری از داوری نهایی آخرت، اشاره گردیده است. در نوشتهای چینی، "چکیدهی آموزهها و شیوههای تعلیم مانی، بودای روشنی"، «Men-ho-i بزرگ» خوانده شده (براساس پیشنهاد امیل بنونیست، از صفت bungahig* و آن هم از bungah پارتی به معنای "بنیان، شالوده" برگرفته شده) که به صورت «نقاشی دو اصل بزرگ» ترجمه و تفسیر گردیده است و ظاهراً اشاره به کتاب ارژنگ دارد.
برای ریشهشناسی واژهی پارتی Ardahang (= ارژنگ)، شدر (H. H. Schaeder) واژهی پارسی باستان arta-thanha* (ارته-ثنه) به معنای "پیام راستی" را پیشنهاد کرده که با «بُشر الحق» عربی ذکر شده در کتاب «فهرست» ابن ندیم، مطابق و مترادف است. اما راه حلی که عموماً پذیرفته باشد، هنوز یافته نشده است (این واژه شاید به معنای "نقاشی" باشد، اگر hang- را برگرفته از ریشهی ایرانی کهن -thang به معنای "نقاشی کردن" بدانیم). در ادبیات فارسی نو، این واژه به چندین شکل کمابیش تحریف شده باقی مانده است: ارژنگ، ارتنگ، ارجنگ، ارسنگ، ارهنگ، ارغنگ، تنگ، چنگ.
خود نگارههای این کتاب گم شدهاند اما پارهای از تفسیرهای پارتی اردهنگ (Ardahang) شناسایی گردیده است.
جالب آن که در روایات تاریخی متأخر اسلامی، از مانی، مشخصاً و اختصاصاً به عنوان بنیانگذار یک دین یا یک شخصیت بزرگ دینی یاد نشده، اما از وی به طور ممتاز و برجستهای، به عنوان یک هنرمند سخن رفته است.
در تصویر ارائه شده از مانی در این روایات، انگارهی مانی نقاش چیره و غالب است.
البته این گونه روایات به لحاظ تاریخی، تا اندازهای مبتنی بر گرایش و علاقهی مشهور مانویان به نشر کتاب، نوشتار و نگارهها، اما به ویژه مبتنی است بر خود کتاب اردهنگ مانی - که تصور نقاش بودن مانی را القا کرده است.
برپایهی دادههای متون تاریخی ایرانی، اردهنگ اثر استثنایی و فوقالعادهای بود و با مهارت و استادی بینظیر، و صورتها و کیفیات شگرفی ترتیب داده شده بود.
گفته شده است که نسخهای از کتاب ارژنگ در اواخر سدهی یازدهم میلادی در غزنه، هنوز موجود بوده است ("بیان الادیان" ابوالمعالی، 1092 م.؛ میرخواند، سدهی 15/ 16م.).
در شاهکار فردوسی و در حماسهی داستانی فخرالدین اسعد گرگانی، «ویس و رامین» (سدهی 11م.)، مانی - خالق ارژنگ - نقاشی بزرگ از چین توصیف شده است (شاهنامه، ed. J. Mohl, V, pp. 472-75؛ ویس و رامین، ویراستهی م. محجوب، تهران، 1959، ص 32، 287).
این شهرت و معروفیت آن گونه بود که «مانی» اصطلاحی شد برای خطاب به هر نقاش پرآوازه و برخوردار از تواناییهای استثنایی هنری (1).
منبع :
داریوش کیانی
(1) J. P. Asmussen, "Arzhang": Encyclopaedia Iranica, vol. 2, 1987, pp. 689-690
تصویری از مانی
قطعه ای مانده از ارژنگ